Libor
Libor

Libor

  • 2 odpovědí

Libor

Moravskoslezský kraj, Česká republika
Členem od 24.8.2009 | Poslední aktivita 9.3.2018
  • 2 odpovědí
   Poslat soukromou zprávu       Poslat soukromou zprávu   

Diskuzní příspěvky

Cerkláž oka po odchlípení sítnice

Chtěl bych se zeptat některého očního lékaře-operatéra na zkušenost s aplikací cerklážního pásku na oko při operaci odchlípení sítnice. Toto vše jsem na svém oku podstoupil, operace byla úspěšná, ale na oku se mi objevil centrální skotom "neznáme etiologie". Byl jsem i na magnetické rezonanci stran možného poškození optického nervu, ale vše negativní. Na snímku z MR mě však zaujal stupeň deformace oka provedenou cerkláží. Bylo by teoreticky možné, aby vlivem této deformace došlo k nežádoucímu zakřivení rohovky (mám ji "odpařovanou" LASIKem) nebo k deformaci pouzdra čočky společně s čočkou? Mohla by tím být narušena správná optická dráha projevující se oním skotomem? Lze cerklážní pásek i po letech z oka sejmout? Zvyšuje se riziko opětovného odchlípení sítnice tím, že se odstraní cerkláž? Zajímal by mě názor lékaře, který se s podobným případem již setkal (a snad i vyřešil), já totiž úplnou náhodou narazil na jeden úplně stejný případ a oba zatím končíme s otazníkem v diagnóze.
  • 2 odpovědí

RE: Zadní odchlípení sklivce

Dobrý den pane řediteli.
Děkuji za nabídku, možná ji využiji. Nyní jsem ale objednán na kontrolní vyšetření do Gemini Zlín, už mám u nich nějakou tu pacientskou historii. Mám s nima jednu dobrou a bohužel taky jednu méně dobrou zkušenost. Nově zavedli 27G techniku, nevím jestli to není jen nějaká mediální bublina. Každopádně jsem rozhodnutý, že jejich závěr z vyšetření si zajdu "ověřit" ještě na nějakou další oční kliniku. Do oka bych chtěl zasahovat samozřejmě co nejmíň, pořád věřím, že PPV nebude nutná. Už jsem četl názor, že prakticky žádná PPV nedopadne bez následků pro oko, bohužel i já se svým prvním okem jsem toho důkazem. A teď je na řadě to druhé, poslední ... Takže možná se uvidíme.
Přeji pěkný den.
  • 2 odpovědí

Zadní odchlípení sklivce

Před 5 lety jsem prodělal odchlípení sítnice na pravém oku. Léčba proběhla standardně (PPV, olej a pak jeho vypuštění), pak ještě operace katarakty s pro lékaře nepochopitelným výsledkem snížení visu na 0.15. Periferní vidění zůstalo (byť odchlípení bylo v periferii), centrálně mám poruchu vidění (částečný skotom). Závěr zněl: pravděpodobné poškození optického nervu.
Na druhém oku se mi v posledních dnech zhoršilo vidění, vidím "echa", částečně dvojitě. Na vyšetření mi bylo zjištěno odchlípení zadní sklivcové membrány. Prý je to celkem běžné u starších lidí, mi je ale 43 let a nevím, co mě čeká dál. Co se s tím dá dělat. Jen čekat a kontrolovat, zda nedojde k odchlípení sítnice? Je nějaká prevence? A co s tím porušeným visem, dá se to nějak zlepšit? Na jedno oko už toho moc nevidím a tom druhém, co mi ještě zbylo se to začíná takto komplikovat... Nechci domýšlet, kolik toho uvidím, až ni bude např. 60 :-(
  • 2 odpovědí

Složitý případ

Chtěl bych se zeptat lékařů, zda se už někdy setkali s obdobou mého případu. V roce 2001 jsem podstoupil korekci dioptrií LASIK (-10D). Vše bylo úplně supr avšak v roce 2007 jsem prodělal odchlípení sítnice na pravém oku. Odchlípení bylo jen v periferii, žádnou clonu jsem před okem nepozoroval. Oko bylo ošetřeno PPV a napuštěn silikonový olej. Asi po měsíci došlo k úniku oleje do přední komory oka a před olaserováním jsem musel ještě na evakuaci SO z přední komory. Pak už bylo vše standardní a za 4 měsíce mi byl olej vypuštěn. Po celou dobu byla zraková ostrost (s optickou korekcí) naprosto bezproblémová, potíže nebyly ani s nitroočním tlakem. Přesto po vypuštění SO jsem najednou ztratil zrakovou sostrost v centrální oblasti vidění. Podezření padlo na šedý zákal, ale někteří lékaři tvrdili, že tam je, ostatní, že nikoli. Nakonec jsem šel i na operaci šedého zákalu, což byl asi můj životní omyl. Situace se totiž ještě více zhoršila tím, že díky Lasik-u se lékaři netrefili s optickou mohutností umělé čočky a nyní mám na oku nějaké +3D a zraková ostrost v centru vidění se nijak nezlepšila. Navíc jsem ztratil akomodační schopnost čočky a na čtení mi tak chybí nějakých +5D. Pro značný optický rozdíl mezi očima nejsem skoro schopen číst. Také se mi už nyní začíná tvořit subkapsulární katarakta. Po tomto "pokusu" jsem ještě podstoupil vyšetření na VER a ERG potenciály s výsledkem: poškození optického nervu. Je to vůbec možné? Dává toto vyšetření spolehlivé výsledky (skotom na perimetru nebyl prokázán)? Mohokrát jsem měl pocit, že si lékaři nevěděli rady s určením mé diagnózy ... Znáte někdo obdobný případ? Mohl by mi někdo pomoci?
  • 2 odpovědí